Torbiel Bakera – co to jest, przyczyny powstawania

Torbiel Bakera (cysta Bakera), inaczej zwana też torbielą podkolanową, tworzy się w okolicy przyśrodkowej lub z tyłu kolana. Czasem jest ona widoczna jako guz lub daje się wyczuć palpacyjnie. Torbiel jest miękka, wypełniona płynem stawowym lub płynem wysiękowym, podobnym do stawowego,  pochodzącym z kaletek tylnej okolicy kolana. Jest to zmiana łagodna.

 

torbiel Bakera

 

Przyczyny powstawania torbieli Bakera są dwie:

  • w zmianach zwyrodnieniowych stawu kolanowego dochodzi do zwiększenia ilości płynu stawowego, w efekcie czego wzrasta ciśnienie w stawie. Aby zmniejszyć to ciśnienie nadmiar płynu uwypukla się w najsłabszym miejscu torebki stawowej w postaci miękkiego, przesuwalnego guza.
  • wokół kolana znajdują kaletki, czyli struktury podobne do pustego balonu. Oddzielają one różne grupy mięśniowe lub oddzielają mięśnie od części kostnych. Znajdują się w okolicy, ścięgien gęsiej stopy, mięśnia podkolanowego lub mięśnia dwugłowego uda. W przypadku przeciążenia i wzmożonego ruchu dochodzi do stanu zapalnego w kaletce. Stan zapalny powoduje zbieranie się płynu (wysięk), a nagromadzony płyn tworzy guz.

 

 


Objawy

  • niebolesny guz z tyłu pod kolanem lub w okolicy przyśrodkowej. Guz jest miękki, przesuwalny i powoduje dyskomfort, ponieważ przeszkadza.

 

 


Diagnostyka 

  • badanie fizykalne przez lekarza ortopedę
  • usg w celu postawienia diagnozy
  • w przypadku leczenia operacyjnego należy wykonać też rezonans magnetyczny, aby dokładnej zlokalizować zmiany względem nerwów i naczyń. Dodatkowo w przypadku torbieli, która ma swój początek w jamie stawu, możliwa jest lokalizacja szypuły, czyli miejsca z którego płyn wydostaje się ze stawu.

 

Informacje na temat sposobów leczenia zachowawczego i operacyjnego torbieli Bakera znajdują się: TUTAJ